הווי הפלי"ם       

חזור לדף הבית> הפלי"ם

הווי הפלי''ם


הווי מיוחד התפתח בפלי"ם. שירים רבים נכתבו בנושאי-ים, הציפיות לצאת למבצעים, געגועים לנערות ועל רעות לוחמים... חיים גורי וחיים חפר, משוררי הפלמ"ח, השתתפו ביצירת ההווי ובין חניכי הקורסים צצו כישרונות ואמנים.

שייקה אופיר, חניך קורס מס' 4, שיגע את כולם בהופעותיו הראשונות. הוא היה צעיר מאוד, אולי בן 17 כאשר נתן את ההופעות על "מקרה עין אצל ד"ר טיכו", "השחלת חוט במחט" והופעות אחרות שהינם היום פולקלור קלאסי. דן בן-אמוץ, שערק משירותו בצי הבריטי לפלי"ם, הפליא בהומור המקורי שלו ליד המדורה.

בני מרשק – "הפוליטרוק" – היה מופיע מדי פעם וחוצב להבות בנאומיו הסוערים ומזעזע את הרוחות עד כדי כך שלשם הרגעה היה צורך לעשות מהם סאטירות… (בני ניצל כל הזדמנות להצטרף ללוחמים בפעילות הלחימה בבריטים).

מעל לכל שררה רוחו הענקית של המשורר נתן אלתרמן שליווה את הפלי"ם דרך ארוכה, השתתף בלילות הורדת מעפילים בחוף וכתב את שיריו בני האלמוות, ביניהם "נאום תשובה לרב חובלים איטלקי". השירים הוקראו במחנות הפלי"ם ולימים הגיעו לימאים בכל מקום נידח בו שהו עם אוניות ומעפילים.

במחנה בשדות-ים היו ערבים של שירה ומערכונים, עד כי השמועה עברה בכל הפלמ"ח וכולם רצו להשתתף בהם. מאוחר יותר כאשר החלו הבחורים לצאת לחו"ל, ברור היה שהחבורה מתפזרת ואי-אפשר יהיה לקיים ערבים יפים אלה בנוכחות של כולם יחד. כ"תחליף" הוחלט לקיים את "מסיבות ה-13". אחת הגרסאות על תחילת המנהג היא שבמסיבה אחת שנערכה במקרה ב-13 בחודש הוחלט כי ב-13 לכל חודש בשעה 9 בערב, בכל מקום בו נמצאים אנשי פלי"ם, אחד או יותר, מרימים כוסית ו"כולנו שוב ביחד". מנהג זה נמשך שנים ונשמר באדיקות רבה!

אנשי הפלי"ם שנשלחו לחו"ל למילוי משימות עליה ב' ("המלווים") עזבו את הארץ בשיטות שונות ומגוונות. לעומת זאת, שיטת ההצטיידות בבגדים הולמים לקראת הנסיעה הייתה אחידה: פתק לחנות הבגדים בת"א 'אוסוולד את האס', באמצעותו הם צוידו בז'קט ועניבה ושאר אביזרים שמחקו באחת את חזותם הפלמחניקית ארץ ישראלית ושיוו להם מראה אירופאי ראוי לשמו (ראה את המחויטים במרסיי בתמונה למטה).



שייקה אופיר
שייקה אופיר
(נמרוד אשל מספר)
שייקה והצ'יזבטרון
שייקה אופיר בתמונות
אירועים מהווי הפלי''ם, מאת מאירק'ה אברהם
אירועים מהווי הפלי"ם,
מאת מאיר'קה אברהם
פיני אשוח ליקט ועיבד
הווי על פי פיני אשוח

חיים גורי
חיים גורי מספר על הולדת
 השיר "נשוטה נשוטה"
13
עדויות על מקור מנהג הרמת
 הכוסית ב-13 לחודש
שיר הקברניט
על הולדת "שיר הקברניט"
שכתב חיים גורי ב-1946
שירה בחולות קיסריה
שירה בחולות קיסריה

חולות שדות-ים נודדים ומצ'זבטים

דן בן-אמוץ מספר על אברהם פרוטיץ - הטבח האגדי של הפלי"ם [הערת מערכת]

תרבות והווי בפלי"ם - עבודת גמר בגרות בהיסטוריה מאת שלומית לק

תרבות והווי בפלי"ם - סרט משלים לעבודת גמר בגרות בהיסטוריה מאת שלומית לק (קישור חיצוני ל-YouTube)


יהודה, וילי, שאול ודן במרסיי 1947
"לוק אירופאי": "מחויטים" בחוצות מרסיי, אפריל 1948; מימין: יהודה ("פרא") בן-צור, וילי רוסטוקר, שאול ביבר, דן בן-אמוץ

ילקוט הכזבים
תרבות הצ'יזבטים והכזבים של הפלמ"ח לא פסחה כמובן גם על הפלי"ם
יהודה "פרא" בן-צור "מככב" באחד מסיפורי "ילקוט הכזבים" של דן בן-אמוץ וחיים חפר


אוסולד את  האס
חנות הביגוד 'אוסולד את האס' ברח' אחד העם 15, ת"א, בה הצטיידו השליחים לחו"ל בפרטי ביגוד ששיוו להם "לוק אירופאי"; ה'גדעוני' ראובן "פופכן" אורן בזיכרונותיו: "נשלחנו כמובן [לקראת השליחות לאירופה] לחנות המפורסמת 'אוסוולד את האס' בנחלת בנימין לקבל את מדי "הפרנג'י" – זוג מכנסיים, שתי חולצות וז'קט ואפילו מגבעת"

באתר מפורסמים סיפורים אישיים רבים; אין למערכת האתר אפשרות לאמת את כל פרטיהם ולכן הכתוב בהם באחריות בלעדית של כותביהם.

Copyright© 2006 - 2023: Articles/stories/presentations/pictures - respective authors and/or copyright holders; Website design & code (html/php/xml/javascript) - Tzvi Ben-tzur; All rights reserved.