סיפורה של ה'נורה'       

חזור לדף הבית> מפעל הרכש וצי אוניותיו

אוניות הרכש


הקדמת מחבר המחקר על אוניית הנשק 'נורה', יהודה בן-צור:

ניתן לומר בביטחון מלא, שהגעתה לנמל ת"א של האונייה 'נורה' ב- 1.4.48 – אוניית הנשק נושאית המשלוח הימי הראשון של נשק צ'כי עפ"י הראשונה בעסקאות הנשק עם צ'כוסלובקיה – הביאה לנקודת המפנה של אפריל 1948 במלחמת העצמאות.

את הדחיפה למחקר על ה'נורה' קבלתי מידיד, לוחם פלמ"ח, שאת מלחמת העצמאות הוא החל מיד לאחר החלטת 'כ"ט בנובמבר' 1947: "יהודה, אני יודע שהיית המלווה של אוניית רכש [המדובר באוניה 'הזקן']. בתחילת המלחמה לא היו לנו מספיק רובים וחלק מאתנו נאלצו להילחם עם 'סטנים' עלובים. האם לא ניתן היה להקדים את הגעתן של האוניות?". השבתי לו בו-במקום שהצי הבריטי המשיך לקיים את הסגר הימי על חופי הארץ עד לסיום המנדט ב-15 במאי 1948, אך יחד עם זאת החלטתי להתמודד עם השאלה שהוצגה ולחקור את כלל המרכיבים שהביאו ב"סופו של יום ארוך" להפלגת אוניית הנשק הראשונה 'נורה', תחת פיקודו של בנימין ("בן") ירושלמי.

ייחודה של 'נורה' בהיותה אוניית הנשק הראשונה שהגיעה במלחמת העצמאות, ותוך פריצת הסגר הימי הבריטי הביאה נשק רב שבזכותו הצליחו כוחותינו להתגבר על "משבר מרץ 48" במלחמה ולעבור ממגננה למתקפה – פריצת המצור על ירושלים במבצע "נחשון" והניצחון בקרב משמר העמק. בעקבות הנשק שהביאה, זכה לראשונה כל חייל בחטיבות הלוחמות ברובה אישי ולא כפי שהיה נהוג קודם – לשייך את הרובה לעמדה בה היה מצוי. בפגישת "הצדעה לנורה" שהתקיימה ב- 1968 לציון עשרים שנה להגעתה וששודרה ב'קול ישראל', בהשתתפות בן-גוריון (כח"כ מן המניין), שייקה דן, אברהם ברושי, יוס'קה יריב, אפרים אילין ובן ירושלמי, סיכם בן-גוריון: "לדעתי הנשק הצ'כי הציל את מדינת ישראל, ממש! בהחלט! בלי הנשק הזה לא היינו נשארים בחיים".



בשל ייחודה וחשיבותה ההיסטורית של אוניית הנשק 'נורה', הרחבתי את ממדי הכתבה (המובאת כאן בשני חלקים) וכללתי בה את סיפור רכישת המשלוח הראשון של הנשק הצ'כי, שהגעתו – אמנם באיחור של כשלושה שבועות – הביאה בתוך חודש ימים לתבוסת הפלסטינים, ואת סיפור רכישת 'נורה', שהתנהלה בצל "מלחמות יהודים" שגרמה לאיחור הנ"ל.

לשאלה האם ניתן היה להקדים את הגעת אוניות הנשק, מסקנתי היא, שעל אף ששלטון המנדט הבריטי נמשך עד מאי 1948, חלון ההזדמנויות לעשות כן נפתח כבר בפברואר 1948, עם התרופפות שלטון המנדט לאחר שהצבא הבריטי פינה את גוש דן ותל-אביב הפכה לעיר עברית; דהיינו הקדמה של כחודש וחצי. עלי לציין שההוראות לניצול ההזדמנות ניתנו במועד, בתחילת דצמבר 1947.

אני מקדיש את עבודת המחקר על האוניה לזכרו של מפקדה בנימין "בן" ירושלמי ז"ל.

קיסריה יוני 2007


חלק א': רכישת הנשק והאוניה

חלק ב': הגעת הנשק ישירות ללוחמים

אפילוג: בעקבות 'נורה' לאחר מסע הרכש היחיד שלה

מבצע 'חסידה' - השלמה בדרך האוויר לנשק מצ'כוסלובקיה שהביאה 'נורה' [קישור חיצוני]

עדות יוסק'ה יריב על פעילותו במפעל הרכש, ובמרכזה פעילותו בקשר ל'נורה'




הנשק שהביאה אוניית הנשק נורה
פרוט הנשק שהביאה 'נורה', בכתב ידו של שאול אביגור
[מקור: 'מחברות שאול' בארכיון צה"ל]


בן ירושלמי
בנימין "בן" ירושלמי - מפקד האונייה

נמל תל אביב
הלוח זיכרון שהוצב בנמל ת"א ב-29 בנובמבר 2015 לציון פעילות הרכש בנמל

אין תמונה של האונייה 'נורה'
כל מאמצינו למצוא תמונה של אוניית הנשק 'נורה' לא צלחו!

מלווי אוניות הרכש
מפקד ה'נורה' בנימין "בן" ירושלמי (מימין), בהפלגת רכש עוקבת להפלגת ה'נורה' שגם בה
הובא נשק צ'כוסלובקי מנמל שיבניק, יוגוסלביה
[יוני 1948, ע"ג אוניית הנשק "הזקן" בנמל שיבניק; יחד עם בן: יהודה בן-צור (משמאל) ונחום מנור]


בנימין 'בן' ירושלמי
קורות חייו של בנימין "בן" ירושלמי, מתוך אתר הפלמ"ח (בשינויים קלים);
מבכירי פעילי השטח במפעלי ההעפלה והרכש, בן ירושלמי עסק ברכש והכשרת ספינות
מעפילים ונשק, ליווה (חלקית) את הפלגות המעפילים 'הנרייטה סאלד' ו'כנסת ישראל'
 ובנוסף ל'נורה' פיקד על עוד שתי הפלגות של אוניות נשק בזמן מלחמת העצמאות


באתר מפורסמים סיפורים אישיים רבים; אין למערכת האתר אפשרות לאמת את כל פרטיהם ולכן הכתוב בהם באחריות בלעדית של כותביהם.

Copyright© 2006 - 2023: Articles/stories/presentations/pictures - respective authors and/or copyright holders; Website design & code (html/php/xml/javascript) - Tzvi Ben-tzur; All rights reserved.