סיפור הפלגת 'וינגייט'       

חזור לדף הבית> ההעפלה> תאורי הפלגות

3/1946, 238 מעפילים

הספינה נקראה ע"ש הקצין הבריטי אורד צ'ארלס וינגייט, שבעת שירותו בארץ ישראל בשנים 1936-39 עזר רבות לישוב במלחמתו בכנופיות הערביות ובפיתוח תפיסת מלחמת הגרילה כנגדן. בשל עזרתו ויחסו האוהד למפעל הציוני (בניגוד למדיניות ממשלתו) נקרא בשם חיבה "הידיד".

הספינה יצאה ב- 14 במרס 1946 מהאי פלסטרינה (אי קטן במפרץ ונציה), כשעל סיפונה 238 מעפילים. מפקד הספינה היה דוד (דוד'לה) בן חורין. מלווה נוסף היה אריה ויצמן וה'גדעוני' היה אברהם רייס. התכנון היה שתיפגש עם הספינה 'תל חי' ותעביר אליה את מעפיליה (עפ"י שיטת שילוב ספינות בהפלגות מעפילים), אך המפגש לא יצא אל הפועל והספינה המשיכה בדרכה ארצה בתנאי ים סוער.

לקראת הגעתה הוכן מבצע גדול שכונה "ליל-וינגייט" להורדת המעפילים בחוף ת"א בלילה שבין ה-25 וה-26 במרס. גויסו חברי 'הגנה' רבים ובראש המבצע עמדו יצחק שדה, יגאל אלון ויגאל ידין. אולם התכנית סוכלה ע"י הבריטים שתפסו את הספינה בלב-ים. המתיחות בת"א הייתה רבה, היו תקריות של חילופי ירי, ובאחת ההתנגשויות עם סיור בריטי נהרגה לוחמת הפלמ"ח ברכה פולד, שעל שמה נקראה ספינת המעפילים 'ברכה פולד' שיצאה מאוחר יותר באותה שנה. 'וינגייט' אולצה להפליג לחיפה והמעפילים הועברו למחנה המעצר בעתלית.

בצירוף מיקרים מעניין, רב-החובל הן של 'וינגייט' והן של 'ברכה פולד' היה האיטלקי מריו קנדה (Mario Kenda) – ידיד מפעלי ההעפלה והרכש (בתמונה מימין), שסייע רבות לשלוחת המוסד לעליה ב' באיטליה ואף עבד בה בתפקיד בכיר. מריו היה רב חובל, קצין לשעבר בצי האיטלקי, וממנו רכש המוסד לעליה ב' את הספינה, ששמה הרשום היה Noris, על שם אשתו. הוא נעצר בעתלית יחד עם שאר המעפילים ושוחרר משם אחרי זמן קצר.

'המוסד' שלח את מריו ואנשי צוות זרים נוספים חזרה לאיטליה ע"ג ספינת דיג קטנה שחכר שנקראה 'עדה'. בהפלגה רצופת תלאות והרפתקאות השתתפה גם קבוצת אנשי פלי"ם (בראשם עמד לובה אליאב שמתאר את פרטי המסע בספרו 'הספינה אולואה'; הקש כאן לתאור מסע הספינה מתוך הפרק על ההעפלה בספרו של אורי גורן "משני צדי הקריפטו"
[הערת מערכת]) וכן יתר הימאים האיטלקים של צוותי הספינות 'וינגייט' ו'אנצו סרני' (סוף המסע בעיירה האיטלקית גליפולי זכה לפרסום בזכות סיפור המקלט שמצאו אנשי הפלי"ם אצל זונה בשם לוצ'יה; הקש כאן לכתבה בנושא).

בסיום הפלגת 'ברכה פולד' גורש מריו למחנות המעצר בקפריסין, משם חולץ במבצע מיוחד של המוסד לעליה ב' לחילוץ אנשי צוות זרים (הספינה המחלצת, תחת פיקודו של דוד'לה בן חורין, הייתה 'דלין' – אותה ספינה שביצעה את הפלגת המעפילים הראשונה אחרי מלה"ע). דרכם של דוד'לה ומריו הצטלבה פעם נוספת בעת תכנון מבצע 'שודד'. כמחווה לשירותיו מכרה לו מדינת ישראל באמצע 1949 את ספינת הרכש לשעבר 'נורה' בשליש מחיר.

מריו קנדה

[כתב: צבי בן-צור]


אברהם רייס
ה'גדעוני' אברהם רייס מספר (בין היתר) על הפלגת 'וינגייט'


הספינה וינגייט
'וינגייט' בצבת הצי הבריטי

אייק עם מריו ונוריס קנדה
מריו קנדה ואישתו נוריס בצילום משותף עם "אייק" אהרונוביץ (במרכז)

באתר מפורסמים סיפורים אישיים רבים; אין למערכת האתר אפשרות לאמת את כל פרטיהם ולכן הכתוב בהם באחריות בלעדית של כותביהם.

Copyright© 2006 - 2024: Articles/stories/presentations/pictures - respective authors and/or copyright holders; Website design & code (html/php/xml/javascript) - Tzvi Ben-tzur; All rights reserved.